Endüstriyel Mutfak Malzemeleri Nasıl Temizlenir?

Endüstriyel Mutfak Malzemeleri Nasıl Temizlenir?

24 Aralık 2021

Restoran mutfaklarında, kafelerde ve büyük işletme mutfaklarında sıklıkla tercih edilen endüstriyel mutfak malzemeleri detaylı bir temizlik istemektedir. Peki, Endüstriyel mutfak malzemeleri nasıl temizlenir? Endüstriyel mutfak malzemeleri şu aşamalar halinde temizlenmelidir;

  • Endüstriyel mutfak malzemeleri için özel deterjanlar üretilmiştir. Bu özel sıvı deterjanlar ile her iş bitimi sonrasında malzemelerin yüzeyleri temizlenmelidir.
  • Endüstriyel mutfaklarda arka ya da alt kısımlarda yağlanma, paslanma ve kararma gibi durumlar meydanlara gelebilmektedir. Bunları önlemek içinse 6 ay aralıklı olarak ağır deterjanlar eşliğinde detaylı temizlik yapılmalıdır. 
  • Endüstriyel mutfak malzemeleri temizliğinde kireç sökücü ya da yağ sökücü gibi deterjanlar kullanılmamalıdır. Aksi halde malzemelerin yüzeyinde ya da yapılarında bozulmalar söz konusudur. 
  • Endüstriyel mutfak malzemelerine uygun skoçlar üretilmiştir. Malzemeler bu skoçlar eşliğinde temizlenmelidir.
  • Altı ayda bir yapılan rutin temizliğin yanı sıra haftalık olarak soğutucu gibi bütün malzemeler dezenfekte edilmelidir. Lavabolar boşaltılarak iyice temizlenmelidir. Ayrıca fırın içleri detaylıca temizlik istemektedir.
  • Endüstriyel bıçaklar kullanımdan ve yıkamadan sonra temiz mutfak bezleri ile silinmelidir. 
  • Endüstriyel tezgah üzerinde kirli ya da nemli bezler bekletilmemelidir. Bu gibi toz aparatları, bezler, süngerler süreklilik halinde temizlenmelidir. 
  • Endüstriyel davlumbaz fırınlar altı ayda bir profesyonel temizlik sunan kişiler tarafından temizlenmelidir. Aksi halde yangın çıkma, patlama gibi tehlikelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. 
  • Endüstriyel mutfak temizliği üzerine kurulan firmalar bulunmaktadır. Bu firmalarda ise işinin ehli personeller çalışmaktadır. Dilerseniz bu gibi firmalardan temizlik desteği alabilirsiniz. 

Endüstriyel Mutfak Malzemeleri Nedir, Ne İşe Yarar?

Endüstriyel mutfak malzemeleri büyük işletmelerin mutfaklarında bulunan teknolojik ve büyük mutfaklardır. Yapılacak yemekleri en hızlı şekilde yapılması için üretilmiştir. Ev mutfaklarına oranla daha büyük ve daha dayanıklı yapılara sahiptirler. Genel olarak paslanmaz çelikten üretimi gerçekleşir. Yapıları gereği ise uzun ömürlülerdir. Profesyonel mutfaklarda sıklıkla tercih edilen endüstriyel mutfak malzemeleri her mutfağa özel olarak dizayn edilebilmektedir. Ancak endüstriyel mutfak malzemeleri için geniş alan gerekir.

 

Mutfak endüstrisinin amacı daha hijyenik ve daha hızlı hazırlanan yemeklerdir. Ayrıca endüstriyel mutfak malzemeleri dayanıklı yapıya sahiptir. Fakat bazı olumsuz durumlarda tamir etmesi oldukça kolaydır. Bu malzemeler ise soğuk yiyecekler, sıcak yiyecekler, hazırlanma aşamasında kullanılacak yiyecekler için ya da hazırlanmış olan yiyeceklerin bekletilmesi için kullanılan farklı, farklı malzemelerdir. 

Endüstriyel Mutfak Malzemeleri Nelerdir?

Endüstriyel mutfak malzemeleri farklı kullanım alanlarına göre çeşitlilik sağlamaktadır. Kullanım alanlarına göre endüstriyel mutfak malzemeleri ise şu şekildedir;

  • Hazırlık Aşamasında Kullanılanlar; Bir yiyeceği hazırlarken kullanılan çelik yapılarda olan mutfak malzemelerdir. Bunlar ise; hamur yoğurma makinesi, hamur açma makinesi veya karıştırma mikseridir. Bu ürünler daha çok pastane gibi alanlarda tercih edilir. Ancak sulu yemek tarzı sunan restoranlarda patates soyma, patates doğrama, sebze parçalama ya da kıyma makineleride hazırlık aşamasında kullanılan endüstriyel mutfak malzemeleridir. 
  • Servis Aşamasında Kullanılanlar; Restoran gibi yerlerde sunumlar oldukça önemlidir. Elbette ki porselen sunumların yanı sıra endüstriyel sunumlarda tercih edilmektedir. Bu ürünler ise; salat bar, servis istasyonu, benmari kazanlar gibidir. 
  • Pişirme Esnasında Kullanılanlar; En önemli endüstriyel mutfak malzemeleri elbetteki pişirme esnasında kullanılan malzemelerdir. Bu malzemeler ise; donanımlı fırınlar, ocaklar, kızartma makineleri, donanımlı ızgara düzenekleri, kaynatma kazanları gibi ürünlerdir. 

Pişirme, servis ve hazırlık aşamaları haricinde kullanılan endüstriyel mutfak malzemeleri de bulunmaktadır. 

  • Döner Ocakları
  • Endüstriyel bulaşık makinesi 
  • Tam donanımlı fırınlar
  • Soğutucu dolaplar
  • Büyük dolaplar
  • Sıcak teşhir dolapları 

Bu malzemeler ise endüstriyel mutfak malzemeleri arasında çok sık tercih edilen ürünlerdir. 

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.