Kasap Bıçakları Nasıl Seçilmeli?
Bıçak türleri yüzyıllardır kullanılan basit bir tasarım olarak görünse de bugün bile günlük hayatın vazgeçilmezidir. Hayatımızın pek çok alanında teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, bıçakların insan hayatındaki yeri hep aynıdır.
Mutfaktaki hazırlıkların hızlıca bitmesine kolaylık sağlayan ve birçok farklı amaçlara hizmet eden alternatiflerden biridir. Birçok malzemenin doğranması ve kesilmesi için kullanılan bıçaklar, iş ortamında şeflerinde en büyük yardımcılarındandır. Sebze, meyve, et, gibi temel yiyeceklerin daha güzel sunulması için üretilen birçok bıçak çeşitleri bulunmaktadır. Bu alanlarda en çok tercih edilen ise şüphesiz, gıda hazırlıklarında kullanılan kasap bıçaklarıdır.
Mutfak konusunda pek tecrübesi olmayan biri için bıçak çeşitleri yalnızca ebat olarak farklı görünse de bıçak türlerinin kullanım alanı ve amacı birbirinden oldukça farklıdır. Hem kasaplarda hem de çeşitli diğer işlerinizde kullanacağınız bıçağın sağlam kabzaya sahip olması gerekmektedir. İyi bir bıçak seçiminde bıçağın aşınmaya karşı dirençli olmasına dikkat etmelisiniz. Kasap bıçaklarının vazgeçilmez özelliklerinden bir diğeri ise uzun ömürlü ve kaliteli bir yapıya sahip olmasıdır.
Bu konuda bıçağın keskin ve dayanıklı olması daha orantılı bir şekilde dikkat çeker. Mutfağınızda kesinlikle yer alması gereken bıçak türünün, elde tutuşunun rahat olması da dikkat edilmesi gereken hususlardandır.
Hangi Bıçak Ne İşe Yarar?
Mutfağımızın en önemli araçlarından biri olan bıçakları doğru amaç için kullanmak oldukça önemlidir. Bıçak satın alırken ihtiyacınız doğrultusunda şekil ve modellerine göre seçim yapmak, yaptığınız yemeği kesinlikle etkileyecektir.
1 Numara: Soyma bıçağı olarak kullanılır. Görüntü açısından patates veya havuç gibi sebzeleri daha kolay soymaya yarar.
2 Numara: Meyve bıçağı olarak kullanılır. Meyve dilimlemek için ideal olan bıçak şeklidir.
3 Numara: Her mutfakta mutlaka olması gereken bıçak modelidir. Orta boyu ile birçok farklı alanda kullanılabilir.
4 Numara: Parçalama, doğrama ve dilimleme işlemi için rahatlıkla tercih edilebilen bir bıçak şeklidir.
5 Numara: Sert, kabuklu meyve ve sebzelerde kesim için kullanılır.
6 Numara: Etlerin dilimlenmesi, patlıcan ve biber gibi gıdaların içinin oyulması için bu bıçak modeli kullanılır.
7 Numara: Balık veya Fileto bıçağı olarak isimlendirilir. Kılçıkların ve pulların temizlenmesi için bu bıçak şekli kullanım için idealdir.
8 Numara: Uzun ve ince yapısıyla, etlerin dilimlenmesi durumunda kullanılır.
9 Numara: Her mutfakta olması gereken ekmek bıçağı olarak kullanılır. Tırtıklı ağız yapısı ile ekmek doğrama işi için tercih edilir.
10 Numara: Kemik sıyırma işlemi için kullanılan bıçak türüdür. Etlerin kemikten hızlı ve kolay sıyrılması bu bıçakla gerçekleştirilir.
11 Numara: Satır veya kasap bıçağıdır. Kemikli etlerin doğranmasında kullanılan bir bıçak türüdür.
Kasaplar Hangi İş İçin Hangi Bıçakları Kullanırlar?
Kasaplarda etleri doğramak için birçok farklı çeşit bıçak türleri ve isimleri bulunmaktadır.
- Karkas etleri için çelik, uzunluğu için geniş ve büyük bıçaklar tercih edilir.
- Kasapların eti kemikten sıyırmak için kullandıkları bıçak türü, kemiksiz veya bir diğer adı olan sıyırma bıçaklarıdır.
- Sürbisa bıçaklar, biftek, pirzola, bonfile gibi etin değerli kısımlarını ayırmak için kullanılır. Bu yerler için ince ve orta esnek olan bu bıçak kullanılır.
- Kuşbaşı et doğrama işlemi için genellikle çelik boyu 16-30 cm arası olan bıçaklar kullanılır. Anti-bakteriyel özelliğine sahip doğrama bıçakları olan sürbisa doğrama bıçakları tercih edilir.
- Döner gibi yiyeceklerin imalatında fileto bıçakları kullanılır. Döneri ince, ince bir şekilde kesmek için çelik boyu 25-40 cm arası olan bıçaklar tercih edilir.